joi, 25 septembrie 2014

Din Lumina

Si pentru ca Dumenzeu a spus sa fie Lumina si a fost ... putem intelege usor ca toate sunt Lumina
E simplu, nu? :)
E simplu pana cand s-a facut multiplu si multiplul a uitat ca este simplu... :)
Ma gandeam azi la Lumina ca si luminos in care uneori putem trai, un luminos in care nu ne mai afecteaza ceea ce vine spre noi si putem pluti usor in aceasta lume...macar uneori
Si ne ramane sa speram sa se produca cat mai des.


Ma gandeam azi la Lumina ca si materie din care sunt alcatuite toate femeile ... materie care apoi este structurata in functie de ceea ce barbatul poate sa vada in ea... El poate picta pe panza ei curata un intreg nou univers...mai bland sau mai matern, mai erotic sau mai iubitor...in functie de ceea ce are nevoie pentru a-si depasi cu bine anumite etape, teste si pentru a-si valoriza anumite calitati latente inca.


miercuri, 24 septembrie 2014

ABUNDENTA

Atitudinea si faptul de a fi constienti aduc in viata noastra abundenta. Adeseori uitam ca fericirea vine nu atunci cand primim ceva ce nu aveam, ci mai degraba recunoasterea si aprecierea a ceea ce avem. Fericirea de a obtine ceva ce nu avem dureaza cel mult 5 minute si este o fericire legata de ego de cele mai multe ori...

Multumirea chiar si fata de D-zeu pentru ceea ce deja ne-a oferit in aceasta lume sau in interiorul universului nostru launtric ne poate face mult mai fericiti si continuu fericiti. Practica constanta a atentiei, a ramane focusati pe ceea ce este esential, a fi constient in procesul de esentializare poate aduce in viata noastra abundenta.

Importanta de a imbratisa abundenta si nu saracia este ceva ce ne dam sema la un moment dat, dupa alte etape parcurse.
  "INTODEAUNA VA FI MAI MULT DECAT AVEM NEVOIE"

 ATITUDINEA UNEI PERSOANE DIN PUNCTUL DE VEDERE AL ABUNDENTEI ESTE:

 - COLABOREAZA CU CEILALTI CA SA-SI MENTINA POZITIA
 - ESTE GENEROASA CU CEILALTI
 - IMPARTASESTE DIN PROPRIA EXERIENTA
 - OFERA AJUTOR GRATUIT, FARA A ASTEPTA CEVA IN SCHIMB
 - ISI CREAZA PROPRIILE ANALIZE SI RELATII
 - PRIVESTE DIFICULTATILE CA PE PROVOCARI DE AUTODEPASIRE
 - ISI DORESTE SA CREASCA PE TOATE PLANURILE
 - CREDE CA BINELE E PE CARE SA SE PRODUCA
 - GANDESTE LA SCARA MARE SI ISI ASUMA RISCURILE
 - NU-I ESTE FRICA DE SCHIMBARE, PRIVIND-O CA O CRESTERE




 "NICIODATA NU VA FI DESTUL"

 ATITUDINEA UNEI PERSOANE DIN PUNCTUL DE VEDERE AL SARACIEI ESTE:

- INTRA IN COMPETITIE PENTRU A-SOI PASTRA POZITIA SAU PENTRU A URCA MAI SUS
- NU IMPARTE, NU IMPARTASESTE CU CEILALTI DIN PROPRIA CUNOASTERE, EXEPERIENTA
- NU-SI OFERA AJUTORUL CELORLALTI
- ESTE SUSPICIOASA CU CEILLATI
- CAUTA COMPETITIA
- TRAIESTE CU FRICA CA VA FI INLOCUITA
- CREDE CA TIMPURILE SUNT GRELE
- GANDESTE IN MIC SI EVITA RISCURILE
- TRAIESTE CU FRICA DE SCHIMBARE

marți, 9 septembrie 2014

Fericire

 "Flacarile tale sunt purpura sau rugi
Ce-mi saruta visarea-n oglinda ?
Te joci cu mine pe aleile clipei
Si nu mai stiu incotro sa respir farmecul
Ce-mi atinge aripa fara nume
Te prefaci ca ma chemi dar ma uiti
Rastignit in splendoare,
Cu toate trupurile atarnate in candela bucuriei
Intre flacara si intunericul ei
De ce aripa de la tine e prinsa de umarul meu,
Cu penele vii
Picurand  in zborul maiastru spre goluri
De ce ma privesti atat de  intens
Din ochii panzei in care mi-ai prins ritmurile ?
 
Tu, pasare de foc
Iubeste-ma tot 
Te rog nu lasa in mine nici zborul ce-mi taie calea spre tine
Nici macar inima
Iubeste-ma-ntreg si ma du
in tine intai
fericire"

miercuri, 6 august 2014

DEZVOLTA-TI COLOANA VERTEBRALA


Cand o femeie alege sa se multumeasca cu o relatie nesatisfacatoare si cu un tratament necorespunzator din partea barbatului, nu o face numai pentru ca-i lipseste stima de sine, are si ea ceva de castigat.

1.Teama de dezamagire. 
O femeie poate preveni o anumita doza de dezamagire refuzand sa-si ridice standardele, dar in cele din urma va trebui sa infrunte dezamagirea cea mai mare : a fost creata pentru iubire, dar niciodata n-a avut curajul sa lupte pentru ea.
2.Teama de a pierde. 
Barbatii nu se indragostesc de femei daca fac sex cu ele. Poate vor deveni afemeiati, dar iubirea e cu totul altceva. Placerea ii convine, dar nu sporeste iubirea din inima lui.
3.Teama de abstinenta. 
Sexul folosit in schimbul sigurantei e un fel de prostitutie unde, in loc de bani se ofera stabilitate emotionala. Dar cat de sigura se poate simti o femeie in bratele unui barbat de a carui dragoste se indoieste ?
4.Teama de necunoscut
Niciodata sa nu te multumesti cu mai putin decat meriti din cauza ca ti-e teama ca nu vei intalni pe cineva mai bun. Ar trebui mai degraba sa te temi ca viata trece pe langa tine deoarece esti prea ocupata facand lucruri care sunt mai prejos de demnitatea ta.
5.Teama de respingere. 
Daca ai un iubit si esti dispusa sa faci orice ca sa fie fericit in defavoare ta, asta nu e un simbol al dragostei ce i-o porti . Arata numai cat de disperata esti pentru a fi acceptata.

Daca o femeie ridica stacheta, se va trezi singura ? Initial, probabil ca da. Timpul petrecut asteptand sa gasesti un barbat decent poate parea un chin, dar de ce sa nu astepti un barbat care te iubeste pentru cine esti, si nu pentru ceea ce ii poti oferi ? 
Pe masura ce astepti, tine minte ca lupta din sinea ta e normala. E parte a transformarii pe care Dumnezeu a creat-o. Dar in mijlocul furtunii, fa alegerea de a fi fidela sperantelor si valorilor tale. Altfel, nu ai face decat sa renunti la tine insati. Fii consecventa standardelor tale pentru ca e mai bine sa fii dezamagita de barbati, decat sa fii dezamagita de tine insati.
Ar fi intelept sa-ti stabilesti standarde inainte sa legi o prietenie, ca sa nu fie o surpriza pentru un iubit care abia indeplineste jumatate din conditii. Apoi, poti incepe sarcina importanta de a te transforma in genul de femeie care sa merite un asemenea barbat.


Dragostea pe care o doresti exista. Dar procesul incepe prin a te iubi destul de mult pe tine insati, incat sa eviti barbatii care nu te iubesc. In anii de singuratate ti se va oferi opusul iubirii mult mai des decat iubirea adevarata. Anticipeaza ce urmeaza sa vina si nu te lasa descurajata de aceasta realitate. Daca poti incepe o viata noua cu asteptari realiste, vei fi mult mai pregatita pentru ea.


Dumnezeu are grija si de cele mai mici detalii.

ALEGE VINDECAREA


Cel mai mare rau pe care ti-l poti face este sa incetezi sa iubesti pentru ca ai fost ranita sau pentru ca ai putea fi ranita. Nu face asta. Fii dispusa sa fii ranita. Durerea incercarii de a nu deveni vulnerabila e mai mare decat durerea de a iubi si de a pierde. Tine minte.
Pentru ca procesul de vindecare sa fie complet, e nevoie de iertare. Treaba ta e sa ierti. Ideea de a uita o nedreptate suna de parca vei avea brusc o amnezie odata ce vei ierta pe cineva. Cu alte cuvinte daca, inca iti mai amintesti durerea pe care ti-a pricinuit-o cineva, inseamna ca nu ai iertat de tot. Iertarea nu inseamna uitare. Inseamna doar ca nu mai porti ranchiuna persoanei respective. Nu ii vrei raul. Iertarea inseamna sa stergi sumele pe care ti le datoreaza altii.
Inima care nu iarta, cu timpul se intareste. Sa te tii strans de pacatul altcuiva, e ca si cum te-ai agata de un taciune aprins. Lasa-l jos, pentru ca te va arde si mai tare daca refuzi sa-i dai drumul.

Odata ce l-ai iertat pe celalalt, fa un ultim pas : inlocuieste ura prin caritate, rugandu-te pentru indiferent cine te-a ranit. Roaga-te ca inima lui sa fie vindecata. Dumnezeu va avea grija sa se faca dreptate.

Falling In Love

marți, 22 iulie 2014

IUBESTE-TI TRUPUL


Daca vrei sa vezi ce vede Dumnezeu in tine, priveste-ti reflexia din ochii Lui. Priveste cu atentie in acea oglinda macar o data. Roaga-te Lui si da-i voie sa-ti arate pas cu pas adevarata ta valoare. Ai rabdare in acest proces. Odata ce-ti descoperi valoarea in ochii Lui, vei invata sa rezisti dorintei de a te desconsidera.
In loc sa te uiti la tine si sa lansezi insulte mentale sau sa evidentiezi un defect in creatia lui Dumnezeu, incearca ceva diferit. Cand iti vine cheful de autocritica, spune altceva in gand, de exemplu :. Sau spune-ti ceva simplu, cum ar fi :. Important e sa incepi sa te iubesti.
Nu poti sa te iubesti si in acelasi timp sa iti urasti trupul. Sa-ti urasti trupul inseamna sa urasti persoana. Nu-i nevoie sa fii indragostita de trupul tau. Trebuie doar sa nu te mai persecuti singura.
Cu totii presupunem ca daca am avea figura perfecta am avea iubirea perfecta. E o minciuna fatala care face ca milioane de oameni sa intre in cercul vicios al urii de sine si al comportamentului distructiv.



Priveste in jur si vei vedea ca femeile cu o infatisare normala, dar care au un profund respect de sine, au mai multe sanse sa gaseasca o iubire care dureaza decat modelele de pe podiumul de defilare. Iubirea inseamna sa vrei binele altcuiva-chiar si al tau!

Barbatii iubesc...

Azi am citit ceva foarte frumos, frumos pentru ca e primul cuvant pe care il folosesc cand imi place ceva....
Asa... si ce am citit era "Barbatii iubesc nu neaparat femeile frumoase cat femeile care le fac viata frumoasa".
Si cred ca este adevarat... Atingerea aripii feminine in viata unui barbat este intre gratie si iubire. Cine nu s-ar topi intre acestea doua? :)
Aceasta constientizare ne ajuta sa ne controlam si momentele mai dificile, de criza, si prin asta sa ne iubim pe noi insele mai mult, sa nu ne permitem caderi energetice consumante.


miercuri, 9 iulie 2014

Acum

“I wanted a perfect ending. Now I’ve learned, the hard way, that some poems don’t rhyme, and some stories don’t have a clear beginning, middle, and end. Life is about not knowing, having to change, taking the moment and making the best of it, without knowing what’s going to happen next.  Delicious Ambiguity.” 

― Gilda Radner


Mentine-ti standardele - APLICA TESTUL IUBIRII


Cand vine vorba sa navigheze prin anii de celibat ai vietii, femeia are nevoie sa fie asigurata ca ia deciziile potrivite. Uneori se simte de parca ar conduce print-o zona periculoasa si intunecata a orasului, dorind sa gaseasca macar un indiciu care sa-i arate ca nu s-a ratacit complet. Dar Dumnezeu a sadit in ea un instrument care sa o ajuta sa descopere dragostea : intuitia feminina.
In fiecare moment, Sfantul Duh iti trimite mesaje. Dar, la fel ca si constiinta, intuitia unei femei poate slabi, daca ea o ignora in mod repetat.
Inima ta nu poate minti. Daca crezi ca esti folosita, probabil ca asa e. Cand o femeie e iubita, pretuita si condusa spre Dumnezeu, niciodata nu se va intreba daca e folosita. Cand intuitia unei femei da alarma ca e folosita, ea trebuie sa actioneze in consecinta. Ce ar trebui sa faca? Sa puna in aplicare testul iubirii.
Daca vrei sa analizezi motivele pentru care un barbat te iubeste, unul dintre cele mai bune feluri de a face asta e sa aplici testul iubirii: elimina actul sexual din relatie si vezi ce ramane. Cand o femeie aplica unui barbat acest test, va primi una din cele trei reactii :
  1. El devine irascibil si suparat, recurge la tactici de manipulare pentru a o face sa se razgandeasca.
  2. Initial pare de acord, dar in scurt timp, dorintele lui vor iesi la suprafata.
  3. Daca reactia nr.1 a constat in frustrare imediata si dezacord, iar reactia nr.2 a fost o pseudo-intelegere urmata de manipulare subtila, reactia nr.3 e acceptare deplina. Un asemenea barbat nu numai ca e dispus sa te astepte pe tine, ci va astepta cu tine.
Dintre cele trei reactii la testul iubirii, a treia e cel mai rar intalnita. Un motiv pentru raritatea ei e faptul ca, daca o femeie simte sa traga linia cand e vorba de sex, acest lucru implica ideea ca barbatul nu s-a obosit sa o faca.
Unele femei amana la nesfarsit testul iubirii, dar ceea ce nu stiu ele este ca testul intotdeauna da roade. Ori iti va deschide ochii asupra unei iubiri false, ori iti va aduce linistea ca relatia ta e puternica. Oricum ar fi, iesi in castig. Dar femeia care nu invata niciodata sa spuna , e cea care va avea cele mai multe greutati in aflarea iubirii adevarate. Ea pierde prea mult timp cu pacaleala oferita de placerea trupului.
Chiar daca o relatie se termina pentru ca barbatul e incapabil sa se ridice la nivelul standardelor tale, il poti parasi cu demnitatea nestirbita. Asta nu numai ca-ti va spori increderea in tine, dar va avea efecte de durata si asupra lui.

Mentine-ti standardele, pentru ca daca o femeie trebuie sa-si coboare valorile morale pentru a gasi dragostea, atunci nu e dragoste ceea ce gaseste.

sursa "CUM SA-TI GASESTI SUFLETUL PERECHE FARA SA-TI PIERZI SUFLETUL" ASON & CRYSTALINA EVERT

vineri, 4 iulie 2014

IUBESTE-TI IUBITUL INAINTE SA-L INTALNESTI


IUBESTE-TI IUBITUL INAINTE SA-L INTALNESTI
Daca vrei sa-ti respecti viitorul iubit, de ce sa nu faci asta chiar inainte de a-l cunoaste? Te-ai gandit vreodata sa-ti iubesti iubitul inainte de a-l intalni?
Desi ne concentram pe ideea de a gasi sufletul pereche, nu e de ajuns sa te gandesti doar la iubirea pe care speri sa o gasesti. O femeie trebuie sa se gandeasca si la dragostea pe care trebuie sa o ofere.
Daca vei sa intalnesti sufletul pereche, una dintre cele mai bune metode e sa exersezi puritatea inimii, a mintii si a trupului.
Puritatea unui barbat nu are nimic de a face cu cate relatii a avut. Cand un barbat e pur, inseamna ca s-a eliberat de atitudinea egoista prin care barbatii se folosesc de femei si e capabil de o iubire autentica.
Pentru a-ti mentine speranta vie si standardele inalte poti incepe sa scrii scrisori pentru viitorul iubit. Cand iti vei scrie gandurile, iti poti imagina ca cineva te va iubi suficient de mult incat sa ajunga pana la a le citi.
Te poti antrena pentru iubirea pe care ti-o doresti. Incepe prin a te gandi la binele viitorului iubit, vorbeste cu el ca si cand totul s-ar petrece aievea si el ar fi langa tine mereu.

Gandeste-te ca viata pe care o duci acum, facand acest lucru, ii va aduce bucurie cand va veti intalni.

Idei preluate din cartea "CUM SA-TI GASESTI SUFLETUL PERECHE FARA SA-TI PIERZI SUFLETUL"

CUM SA-TI GASESTI SUFLETUL PERECHE

CUM SA-TI GASESTI SUFLETUL PERECHE
FARA SA-TI PIERZI SUFLETUL


ASON & CRYSTALINA EVERT

Daca speri sa pui bazele unei relatii de durata, trebuie sa inveti sa iubesti dincolo de emotii. Majoritatea oamenilor cred ca dragostea e o emotie coplesitoare. De obicei, vorbim de dragoste la prima vedere cand doi oameni se indragostesc instantaneu si relatia lor ajunge la bun sfarsit, dar motivul pentru care relatia lor dureaza, nu se datoreaza sentimentului misterios avut cand s-au vazut pentru prima oara. Relatia functioneaza pentru ca ei aleg sa se iubeasca unul pe celalalt printr-o sumedenie de fapte bune si de sacrificii, mult timp dupa ce pasiunea dispare.
Sentimentul de a fi indragostit e palpitant, dar nu trebuie confundat cu dragostea propriu-zisa. Emotiile vin si pleaca. Daca egalam emotiile cu dragostea, vom ajunge la concluzia ca atunci cand sentimentele se estompeaza si dragostea dispare. Dar, daca asa stau lucrurile, atunci acea persoana nu a iubit de la bun inceput. Era indragostita doar de propriile emotii.
Cum stii cand trebuie sa spui DA unui barbat ?
  1. Incepeti prin a pune temelia unei prietenii
  2. Ia-ti angajament fata de el numai daca te vezi ramanand cu el pe o perioada lunga de timp. Iata zece intrebari pe care sa ti le pui inainte de a incepe o relatie de iubire :
-Pot avea incredere totala in el ?
-Imi respecta visele si telurile in viata?
-Trateaza toate femeile cu respect ?
-S-a despartit recent de alta femeie ?
-Ce cred fostele lui iubite despre el ?
-Ii pasa de fericirea mea sau numai de a lui ?
-Sunt o persoana mai buna cand sunt cu el ?
-Ar fi un tata bun?
-Dupa ce ne petrecem timpul impreuna ma simt pretuita sau folosita si speriata ?
-Ma va ajuta sa evoluez sau imi va sta in cale ?

3. Exprima-ti clar dorintele. Daca barbatul nu e suficient de matur pentru a-ti spune limpede ce vrea, atunci nu merita sa fie cu tine.
4. Implica-ti familia. Cu cat esti mai matura si mai chibzuita, cu atat mai mult iti implici familia in relatiile tale.
5. Cauta voia lui Dumnezeu. Daca vrei ca relatia ta de iubire sa aiba un scop si un sens, atunci ea nu poate fi izolata de scopul si sensul tau in viata. Inainte sa-ti poti iubi partenerul cu adevarat, Dumnezeu vrea sa fii sigura si multumita doar cu Iubirea Lui. Numai atunci ii vei putea permite Lui sa-i iubeasca pe altii prin intermediul tau.


Altfel, o relatie poate lua locul lui Dumnezeu in inima ta. In loc sa refecte dragostea lui Dumnezeu, o inlocuieste. Daca relatia ta cu Dumnezeu este pe locul doi, dupa relatia cu un barbat, acesta din urma poate deveni un idol. Va domni peste peste inima ta si iti va influenta nivelul de fericire. Pentru ca lucrurile sa decurga de la sine, pune-l pe Dumnezeu pe primul loc.

Indila

vineri, 6 iunie 2014

CELE 40 DE LEGI ALE IUBIRII

din cartea CELE 40 DE LEGI ALE IUBIRII -TRATAT DESPRE IUBIRE-

LEGEA NR 1 Felul în care-l vedem pe Dumnezeu oglindeşte limpede felul în care ne vedem pe noi inşine. Dacă El trezeşte în mintea noastră mai cu seamă frică şi vinovăţie înseamnă ca înlăuntrul nostru mustesc prea multă frică şi vinovăţie. Dacă îl vedem pe Dumnezeu plin de iubire şi îndurare aşa suntem şi noi.






LEGEA NR 2
Calea către Adevăr este o trudă a inimii, nu a cugetului.Fă-ţi din inimă cel dintâi sfetnic! Nu din cuget. Cunoaşterea de sine te va călăuzi către cunoaşterea lui Dumnezeu.




LEGEA NR 3
Poţi să-L cercetezi pe Dumnezeu în orice lucru şi orice fiinţă din lume, pentru că Dumnezeu nu e închis într-o moschee, sinagogă sau biserică. Dar dacă simţi încă nevoia să afli unde sălăşluieşte, nu e decât un loc în care poţi să-L cauţi:în inima unui iubitor adevărat.

LEGEA NR 4
Însingurarea şi singurătatea sunt două lucruri deosebite . Când eşti însingurat, e uşor să te amăgeşti singur că te afli pe calea cea dreaptă. Singurătatea e mai bună pentru noi, înseamnă să fii singur fără să te simţi însingurat. Dar până la urmă cel mai bine e să găseşti o fiinţă omenească,o fiinţă care va fi oglinda ta.Numai în inima acestei fiinţe te poţi vedea cu adevărat pe tine şi existenţa lui Dumnezeu înlăuntrul tău.

LEGEA NR 5
Fiecare cititor înţelege în chip diferit după adâncimea pătrunderii sale. Sunt patru chipuri de pătrundere. Primul e înţelesul din afară, cu care se mulţumesc cei mai mulţi oameni. Apoi urmeaza înţelesul dinlăuntru. Al treilea chip este înţelesul dinlăuntrul lăuntrului. Iar al patrulea e atât de adânc încât nu poate fi pus în cuvinte.

LEGEA NR 6
Mintea şi iubirea sunt făcute din altă plămadă. Mintea leagă oamenii cu noduri şi nu se primejduieşte întru nimic, pe când iubirea dezleagă orice încurcături şi se primejduieşte întru totul. Mintea e mereu prevăzătoare şi te povăţuieşte: fereşte-te de prea multă inflăcărare!, pe cănd iubirea spune: o, fii fără grijă ! aruncă-te cu capul înainte! Mintea nu se sfărâma uşor, pe când iubirea se poate lesne preface într-un morman de dărâmături. Însă comorile sunt ascunse printre ruine. O inimă frântă ascunde comori.

LEGEA NR 7
Cele mai multe necazuri de pe lume sunt pricinuite de greşeli de limbă sau simple neînţelegeri. Nu lua niciodată vorbele de bune. Când păşeşti pe tărâmul iubirii, aşa cum ştim, limba devine învechită. Ceea ce nu poate fi pus în cuvinte poate fi priceput doar prin tăcere.

LEGEA NR 8
Orice ţi s-ar petrece în viaţă, oricât de îngrijorătoare ar putea părea lucrurile, nu păşi pe tărâmul deznădejdii.Chiar şi atunci când toate uşile rămân închise, Dumnezeu va deschide o nouă cale doar pentru tine. Fii recunoscător! atât pentru ce ţi s-a dat, cât şi pentru ce n-ai primit.

LEGEA NR 9
Răbdarea nu înseamnă să înduri smerit , ci să ai vederea îndeajuns de ascuţită ca să te încrezi în dezlegarea din urmă a unei întâmplări. Ce înseamnă răbdarea? Înseamnă să te uiţi la ghimpe şi să vezi trandafirul, să priveşti noaptea şi să vezi revărsatul de ziuă. Nerăbdarea înseamnă să ai vederea atât de slabă, încât să nu fii în stare să găseşti dezlegarea. Cei ce-l iubesc pe Dumnezeu nu-şi pierd niciodată răbdarea.

LEGEA NR 10
Soare-răsare, soare-apune, miazăzi ori miazănoapte, nu are nici o însemnătate. Oriîncotro te-ai îndrepta, îngrijeşte-te doar să prefaci fiecare călătorie într-una lăuntrică. Dacă vei călători înlăuntrul tău, vei putea colinda în întreaga lume, cât e de întinsă şi dincolo de ea.

LEGEA NR 11
Moaşa ştie că atunci când nu sunt dureri, calea copilului nu poate fi deschisă şi mama nu poate da naştere. La fel, ca pentru un nou Eu să se nască, e nevoie de greutăţi. Aşa cum lutul trebuie să treacă prin văpaie ca să ajungă mai trainic, Iubirea nu poate fi desăvârşită decât prin durere.

LEGEA NR 12
Căutarea Iubirii te schimbă. Nu e nici un căutător printre cei care pornesc în căutarea Iubirii care să nu se coacă la minte pe drum. În clipa în care porneşti în căutarea Iubirii, începi să te schimbi pe dinăuntru şi pe dinafară.

LEGEA NR 13 Sunt mai multi îndrumători mincinoşi şi învăţători falşi pe lumea asta decât puzderia de stele de pe cer. Nu încurca oamenii care umblă după putere şi care se iubesc numai pe ei cu adevăraţii îndrumători. Un învăţător spiritual adevărat nu îţi atrage luarea aminte asupra lui şi nu aşteaptă supunere deplină sau preţuire neţărmurită din partea ta, ci te ajută în schimb să-ţi cercetezi şi să-ţi preţuieşti eul lăuntric. Adevăraţii îndrumători sunt străvezii precum sticla, căci lasă lumina lui Dumnezeu să treacă prin ei.

LEGEA NR 14
Încearcă să nu te împotriveşti prefacerilor care se abat asupra ta. Lasă în loc viaţa să curgă prin tine. Şi nu te îngrijora că traiul ţi-e întors pe dos. De unde ştii că faţa cu care te-ai obişnuit e mai bună decât cea care o să vină?
LEGEA NR 15
Dumnezeu e adâncit în desăvârşirea lucrării tale, pe dinafară şi pe dinăuntru. E adâncit în întregime în împlinirea ta. Fiecare făptură omenească e o lucrare în desfăşurare, care se apropie încet, dar nestrămutat, de desăvârşire. Fiecare dintre noi suntem o lucrare meşteşugită ce deopotrivă aşteaptă şi se zbate să fie desăvârşită. Dumnezeu se îngrjeşte de fiecare dintre noi în parte, fiindcă omenirea e un meşteşug migălos de scriere frumoasă şi iscusită, în care orice punct e la fel de însemnat pentru întreg.
LEGEA NR 16
E lesne să iubeşti un Dumnezeu desăvârşit fără pată şi fără greşeală cum este El. Ce e mult mai anevoios e să-ţi iubeşti semenii cu metehnele şi cusururile lor. Nu există înţelepciune fără iubire. Până când nu învăţăm să iubim zidirea lui Dumnezeu, nu putem nici să-L iubim nici să-L cunoaştem cu adevărat.


LEGEA NR 17
Adevărata murdărie este cea lăuntrică. Cealaltă se spală. Un singur soi de murdărie nu poate fi curăţat cu apă limpede, iar aceea e urma urii şi a patimii care-ţi întinează sufletul. Poţi să-ţi cureţi trupul prin postit şi înfrânare, dar numai iubirea îţi va curăţa inima.

LEGEA NR 18
Lumea întreagă e cuprinsă într-o singură fiinţă omenească-tu. Tot ce vezi în jur până şi lucrurile care nu-ţi plac, până şi oamenii pe care-i dispreţuieşti ori îi urăşti se află înlăuntrul tău în felurite măsuri. Prin urmare nici pe diavol nu-l căuta înafara ta. Diavolul nu e o putere neobişnuită ce loveşte din afară. E o voce obişnuită din lăuntru. Dacă ajungi să te cunoşti pe deplin, înfruntând cinstit şi hotărât atât faţa ta întunecată, cât şi faţa ta luminoasă, vei ajunge la cel mai înalt chip de ştiinţă. Când cineva se cunoaşte pe el sau pe ea, el sau ea îl cunoaşte pe Dumnezeu.
LEGEA NR 19
Dacă vrei să schimbi felul în care se poartă ceilalţi cu tine, ar trebui să schimbi mai întâi felul în care te porţi tu cu tine. Până nu înveţi să te iubeşti, pe deplin şi cu adevărat, nu ai cum să fii iubit. Odată ce izbuteşti lucrul acesta, fii însă recunoscător pentru orice ghimpe pe care ceilalţi ţi l-au aruncat în cale. E un semn că vei fi curând potopit de o ploaie de trandafiri.
LEGEA NR 20
Nu te îngriji încotro te va purta drumul. Ia aminte la pasul dintâi. Asta e partea cea mai grea şi de ea eşti răspunzator. Odată ce faci pasul dintâi, lasă totul să-şi urmeze cursul firesc şi restul o să vină de la sine. Nu te lăsa dus de curgere. Fii tu însuţi curgerea.

LEGEA NR 21
Toţi am fost zidiţi după asemănarea Lui, şi totuşi fiecare dintre noi a fost zidit deosebit şi fără de pereche. Nu sunt doi oameni asemenea. Nu sunt două inimi care să bată la fel. Dacă Dumnezeu ar fi vrut ca toţi oamenii să fie asemenea, i-ar fi făcut astfel. Prin urmare, a nu ţine seama de deosebiri şi a le vârî altora în cap gândurile tale cu de-a sila e tot una cu a nu ţine seama de sfânta rânduială a lui Dumnezeu.

LEGEA NR 22
Când un iubitor adevărat de Dumnezeu intră într-o cârciumă, cârciuma devine odaia lui de rugăciune, dar când un băutor de vin intră în aceeaşi odaie, aceasta devine cârciuma lui. În tot ce facem inimile noastre au însemnătate, nu înfăţişarea noastră.

LEGEA NR 23
Viaţa e un împrumut trecător, iar lumea asta nu e decât o copie grosolană a Lumii Adevărate. Numai copiii noştri ar lua o jucărie drept lucru adevărat. Şi totuşi fiinţele omeneşti fie se îndrăgostesc de jucărie, fie o strică fără nici o cuviinţă şi o azvârlă cât colo. În viaţa asta fereşte-te să te înclini în vreo parte, căci îţi vei zduncina echilibrul lăuntric.


LEGEA NR 24
Făptura omenească are un loc nepereche în zidirea lui Dumnezeu. Şi am suflat în el Duhul Meu - spune Dumnezeu. Fiecare dintre noi fără deosebire, e hărăzit să fie trimisul lui Dumnezeu pe pământ. Întreabă-te singur: cât de des te porţi ca un trimis, dacă o faci vreodată? Ţine minte, cade în sarcina fiecăruia dintre noi să descoperim duhul sfânt dinăuntrul nostru şi să trăim după îndrumarea lui.


LEGEA NR 25
Iadul e în aici şi acum. La fel şi raiul. Încetează să-ţi mai faci griji din pricina iadului şi să mai visezi la rai, căci sunt amândouă cuprinse chiar înlăuntrul clipei de acum. De fiecare dată când ne îndrăgostim, ne înălţăm în rai. De fiecare dată când urâm, pizmuim sau ne înfruntăm cu cineva, ne rostogolim drept în flăcările iadului.

LEGEA NR 26
Lumea e o singură fiinţă.Toţi şi toate sunt legate între ele printr-un păienjeniş de poveşti. Fie că ne dăm seama ori nu, suntem prinşi cu toţii într-o discuţie tăcută. Nu face rău. Arată-te milostiv. Şi nu bârfi pe nimeni pe la spate - nici măcar o vorbă părelnic nevinovată! Vorbele care ne ies din gură nu pier, ci sunt păstrate veşnic în întinderea necuprinsă a lumii şi se vor întoarce la noi la vremea cuvenită. Durerea unui singur om ne va răni pe toţi. Bucuria unuia singur îi va face pe toţi să zâmbească.

LEGEA NR 27
Lumea asta e ca un munte înzăpezit care îţi face vorbele să răsune îndelung. Orice spui, bun sau rău, se va întoarce într-un fel sau altul la tine. Prin urmare dacă cineva nutreşte gânduri urâte despre tine, să spui vorbe la fel de urâte despre el nu va face decât să înrăutăţească lucrurile. Vei fi prins într-un cerc de rea voinţă fără ieşire. În loc să faci asta, patruzeci de zile şi nopţi spune şi gândeşte numai lucruri frumoase despre acel om. Totul va fi altfel la capătul acelor patruzeci de zile pentru că tu vei fi altfel pe dinăuntru.

LEGEA NR 28
Trecutul e o tălmăcire.Viitorul e o amăgire. Lumea nu se mişcă prin timp ca şi când ar fi o linie dreaptă, înaintând de la trecut la viitor. În schimb timpul se mişcă prin şi înlăuntrul nostru în cercuri nesfârşite. Veşnicia nu e un timp nemărginit, ci doar lipsa oricărui timp. Dacă vrei să cunoşti lumina veşnică, scoate-ţi din minte trecutul şi viitorul şi rămâi în clipa de acum.


LEGEA NR 29
Soarta nu înseamnă că viaţa ta a fost hotărâtă clar dinainte. De aceea, să laşi totul în seama sorţii şi să nu-ţi aduci cu sârguinţă prinosul la muzica lumii e un semn de neştiinţă deplină. Muzica lumii e atotpătrunzătoare şi e alcătuită din patruzeci de trepte deosebite. Soarta e treapta pe care-ţi cânţi melodia. Nu poţi să schimbi lăuta, însă cât de bine cânţi ţine numai de tine.

LEGEA NR 30
Adevăratul iubitor de Dumnezeu este astfel, încât chiar şi atunci când e învinuit pe nedrept, atacat şi osândit din toate părţile, îndură cu răbdare fără să rostească măcar o singură vorbă urâtă despre ponegritorii lui. Un iubitor de Dumnezeu nu împarte niciodată vina. Cum pot exista cârtitori sau potrivnici sau chiar ’’alţii’’ când nu există mai întâi un ’’eu’’? Cum poate fi cineva învinovăţit când există numai UNU ?

LEGEA NR 31
Dacă vrei să-ţi întăreşti credinţa,trebuie să îţi înmoi inima. Pentru ca să-ţi fie credinţa tare ca piatra, inima trebuie să-ţi fie moale ca pana. Prin boală, nenorocire, pierdere sau frică, într-un fel sau altul, suntem cu toţii puşi faţă în faţă cu întâmplări care ne-nvaţă să devenim mai puţin haini şi cârtitori şi mai mărinimoşi şi mai miloşi. Însă unii dintre noi învaţă lecţia şi izbutesc să devină mai blânzi, pe când alţii sfârşesc prin a deveni şi mai cruzi ca înainte. Singura cale de a ne apropia de Adevăr este aceea de a ne lărgi inima astfel încât să cuprindă întreaga omenire şi să aibă încă loc pentru Iubire.

LEGEA NR 32
Nimic nu ar trebui să stea între tine şi Dumnezeu. Nici preoţii, nici rabinii sau oricare alţi păzitori ai cârmuirii spirituale şi religioase. Nici învăţătorii spirituali, nici măcar credinţa ta. Crede în lucrurile pe care le preţuieşti şi în legile tale, dar nu le înstăpâni peste alţii. Dacă frângi într-una inimile oamenilor, orice îndatorire religioasă pe care o îndeplineşti nu slujeşte la nimic. Ţine-te departe toate soiurile de idoli, fiindcă îţi vor înceţoşa vederea. Dumnezeu şi numai Dumnezeu să fie singurul tău îndrumător. Află Adevărul, dar ai grijă să nu-ţi faci un idol din adevărurile tale.

LEGEA NR 33
Când toţi cei din lumea asta se zbat să ajungă undeva şi să devină cineva, doar ca să lase totul de izbelişte după moarte, ţinteşte la treapta din urmă a nimicniciei. Trăieşte viaţa asta la fel de uşor şi de gol ca numărul zero. Nu suntem cu nimic deosebiţi de un urcior. Nu înfloriturile din afară, ci goliciunea dinăuntru ne ţine în picioare. În acelaşi fel, nu ceea ce năzuim să împlinim, ci înţelegerea nimicniciei ne face să mergem mai departe.

LEGEA NR 34
Supunerea nu înseamnă să fii slab sau nepăsător. Nu duce nici la predestinare, nici la renunţare. Tocmai dimpotrivă. Adevărata putere stă în supunere - o putere ce vine dilăuntru. Cei ce se supun naturii vieţii vor trăi într-o linişte şi o pace netulburate chiar şi atunci când întrega lume largă trece prin tulburare după tulburare.


LEGEA NR 35
În lumea asta nu asemănările şi nici netezimile nu ne împing înainte, ci contrariile puternice. Toate contrariile din lume se află înlăuntrul fiecăruia dintre noi. De aceea credinciosul trebuie să întâlnească necredinciosul care sălăşluieşte în el. Iar necredinciosul ar trebui să ajungă să-l cunoască pe credinciosul tăcut dinlăuntrul lui. Până în ziua când ajungi la desăvârşire, credinţa e un fapt treptat şi unul care are nevoie de părelnicul lui contrar - necredinţa.

LEGEA NR 36
Lumea asta e clădită pe temeiul înrâuririi. Nici un strop de bunătate sau grăunte de răutate nu vor rămâne până la urmă neplătite. Nu-ţi fie frică de uneltiri, înşelăciuni ori şiretlicuri din partea altor oameni. Dacă cineva întinde o capcană, la fel face şi Dumnezeu, ţine minte. El e cel mai mare urzitor. Nici măcar o frunză nu se mişcă fără ştirea lui Dumnezeu. Crede sincer şi deplin lucrul ăsta. Orice face Dumnezeu, face minunat.

LEGEA NR 37
Dumnezeu e un ceasornicar migălos. Ordinea Lui e atât de precisă, încât orice lucru de pe pământ se petrece la timpul lui. Nici o clipă mai târziu, nici o clipă mai devreme. Şi pentru fiecare, fără vreo abatere, ceasornicul merge precis. Pentru fiecare există un timp când să iubească şi un timp când să moară.


LEGEA NR 38
Sunt pregătit să schimb viaţa pe care o trăiesc? Sunt pregătit să mă schimb pe dinăuntru? Dacă fie şi o zi din viaţa ta e aidoma celei de dinainte, este fără îndoială păcat. În fiecare clipă şi cu fiecare nouă suflare, trebuie să te simţi reînnoit iar şi iar. Există o singură cale de a renaşte la o viaţă nouă - să mori înainte de moarte.


LEGEA NR 39
Pe când părţile se schimbă, întregul rămâne mereu acelaşi. Pentru orice hoţ care pleacă din lumea asta, se naşte unul nou. Iar orice ins cinstit care moare e înlocuit de unul nou. Prin urmare nu numai că nimic nu rămâne la fel, ci de asemenea nimic nu se schimbă vreodată cu adevărat.

LEGEA NR 40
O viaţă fără iubire e lipsită de însemnătate. Nu te întreba ce fel de iubire ar trebui să cauţi, spirituală ori materială, divină ori pământească, răsăriteană ori apuseană... Împărţirile duc doar la alte împărţiri. Iubirea nu poate fi nici numită, nici lămurită. E ceea ce e, pur şi simplu. Iubirea e apa vieţii. Iar cel ce iubeşte e un suflet de foc! Lumea se învârte altfel când focul iubeşte apa!







joi, 5 iunie 2014

Iubirea la timpul prezent (2)

Mit: Iubirea te va ajuta sa treci prin momentele grele dintr-o relatie.
Realitate: Valorile comune sunt acelea care-ti permit sa traversezi o criza.
In orice relatie intima exista o puternica atractie venita din trecut. Suntem atrasi de oameni care ne trezesc cele mai vechi stari afective, care ne fac sa ne simtim asa cum ne simteam in copilarie. Nu putem depasi atractia trecutului decat daca exista o la fel de puternica atractie spre prezent. Aceasta e data de viziunea si valorile noastre comune. Un cuplu poate fi de acord ca o anumita valoare e impartasita de amandoi, insa decizia de a actiona conform acelei valori e individuala. Daca pretuiesti un anumit lucru, vei actiona in virtutea acelei valori indiferent ce face partenerul tau. Valorile nu sterg suferinta din trecut, dar iti dau posibilitatea sa iei hotarari noi, mai bune. Cu cat poti recunoaste mai deplin influenta trecutului tau asupra a ceea ce simti in prezent, cu atat devii mai liber sa actionezi in concordanta cu valorile tale. Cand aceste valori sunt impartasite de partener si actionati amandoi in virtutea lor, te simti atras de partener din cele mai bune motive. Il respecti, il admiri si te bucuri de el si te respecti pe tine insuti pentru ca il iubesti.


 Mit: Trebuie sa lucrezi asupra relatiei tale daca vrei sa fie o relatie reusita.
Realitate: Nu relatiile, ci oamenii au probleme.
Suferinta emotionala apare intr-o relatie cand aceasta relatie ne declanseaza modele familiare- trairi afective ce-si au originea intr-un trecut indepartat. Modelele familiare pot sa complice relatiile, dar ele nu sunt provocate de relatia propriu-zisa si nici nu pot fi ameliorate prin intermediul ei.
Certurile prostesti sunt un semn de pierdere care n-a fost jelita. Daca nu jelesti direct o pierdere, tristetea va iesi la iveala indirect si-ti va otravi relatia.
Dedicarea fata de dezvoltarea personala determina mereu pierderi, pentru ca de fiecare data cand inaintezi si imbratisezi noul trebuie sa renunti la ceva vechi. Cu cat esti mai treaz si mai prezent in viata ta, cu atat vei simti mai tare pierderile. Schimbarile fericite nu te fac sa simti fericire daca pierderile pe care le presupun nu sunt planse.
Oricat de paradoxal ar parea, a jeli trecutul constituie calea catre fericirea in prezent. Partenerul nu constituie o problema.


 Mit: Altruismul si daruirea fata de altii dau nastere celor mai bune relatii.
Realitate: Limitele clare si granitele dau nastere la respect reciproc si relatii durabile.
Cand suntem bebelusi, simbioza cu mama e conditia de care depinde insasi viata noastra. Primele stadii ale indragostirii sunt o revenire extatica la simbioza. In cele din urma aceasta faza se incheie. E prima pierdere majora pe care o traim cu partenerii nostri. E un lucru trist, care e necesar sa fie jelit. Insa este esential sa traim aceasta pierdere. Dar, trebuie sa depasim acest stadiu.
Una dintre cele mai dificile provocari ale impunerii limitelor consta in a afla mai intai unde se afla sau unde ar trebui sa se afle. Problema cu o relatie simbiotica e ca nu stii. Ai pierdut din vedere unde se termina partenerul tau si unde incepi tu. Nu iti e foarte clar unde sa trasezi linia intre compromisul rezonabil si abandonul de sine.
Cand ne incalcam valorile fundamentale, ne incalcam si granitele. Daca ne concentram la a trai potrivit valorilor noastre, vom putea sa vedem clar care ne sunt limitele. Cand ii arati care sunt granitele tale il inviti la parteneriat si la intimitate.


 Mit: Acceptarea neconditionata a partenerului constituie temelia unei relatii reusite.
Realitate: Daca nu ai pretentii de la partener inseamna ca nu tii cu adevarat la el.
Filosofia asta e buna daca vrei ca relatia ta sa se transforme intr-o situatie de ajutor social afectiv.
Desi toate relatiile contin un element de contract nesanatos, un acord nerostit intre soti sa nu se puna la incercare unul pe altul, partea cea mai sanatoasa din noi se va simti jefuita daca acest contract ajunge sa domine. A nu-ti pune la incercare partenerul inseamna sa-l dezamagesti rau de tot. Inseamna ca nu-ti pasa cu adevarat. Inseamna, in esenta ca renunti la el. A nu-ti provoca partenerul este, la fel ca altruismul extrem, o forma de abandon afectiv.
Ca sa-ti provoci partenerul nu trebuie sa ai dreptate. Chiar daca sunt ranite sentimentele, se provoaca furia, reactia starnita de acestea il indeamna pe cel in cauza sa se transforme intr-un mod care, in ultima instanta va va face mult mai fericiti pe amandoi.
Orice relatie care merita pastrata poate supravietui schimbarilor de mari proportii- si nu merita pastrata daca nu risti acele schimbari.



Mit: Conflictele frecvente sunt un semn ca relatia are probleme.
Realitate: Cat esti dispus sa te implici in conflict determina profunzimea si calitatea relatiei tale.
Intensitatea afectiva a unui conflict depinde de locul unde se gasesc radacinile sale: in trecut sau in prezent. Conflictele raportate cu adevarat la prezent sunt usor de gestionat in prezent. Cele care nu se lasa rezolvate si trezesc simtaminte intense vin din trecut si din modelele noastree familiare. Uneori se petrece ca intr-un conflict unul din parteneri sa actioneze din perspectiva prezentului, celalalt se zbate intr-un model familiar.
Cand un conflict trezeste trairi afective puternice si te simti la fel de incapabil sa-l lasi la o parte sau sa-l rezolvi, nevoile ce-ti motiveaza comportamentul vin din trecut. Iata cateva semne ca asta se petrece :
  • Nevoia ta pare imperioasa. Simti ca se va petrece ceva groaznic daca nu e indeplinita imediat.
  • Intensitatea a ceea ce simti e disproportionata fata de circumstante.
  • Partenerul nu-ti poate implini nevoia nici chiar daca face efort sustinut pentru asta.
  • Simtamintele tale nu se lasa intrerupte. Odata ce te implici, pare ca nu te mai poti opri.
  • Cand te simti asa iti pierzi flexibilitatea si deschiderea. Esti surd la orice idee noua.
  • Iti poti aminti ca te-ai mai simtit asa si in alte relatii. Dezamagirea te face sa ai ganduri negative despre viata sau sexul opus.
  • Intensitatea si caracterul imperativ al trairilor afective te determina sa faci lucruri pe care le regreti mai tarziu.
In spatele unei furii care nu se lasa nicicum potolita se afla o tristete. Cand sapi pana la acea tristete si afli care e cauza si o impartasesti cu partenerul, ceea ce a pornit ca o cearta devine un prilej de a adanci intimitatea intre voi.
Trairile afective sunt asezate in straturi. Furia se afla mai aproape de suprafata decat suferinta. E simtamantul pe care tinzi sa-l traiesti primul atunci cand un conflict iti activeaza un model familiar. Daca nu poti simti furie, nu vei reusi nici sa-ti accesezi durerea.
Compromisul constituie o solutie jalnica la orice problema pentru care merita sa te certi. Compromisul si alte solutii sunt inspirate din dorinta de a scapa rapid de un conflict. O relatie fara conflicte e moarta.
Daca puteti pastra curiozitatea cu privire la lucrurile pe care le invatati cu ajutorul disputelor, conflictul va va imbogati intimitatea.



Mit: E important ca partenerii sa petreaca mult timp impreuna.
Realitate: Cele mai bune relatii se intretin cu efort putin si multa intimitate.
Cand doi oameni se indragostesc, isi prefera tovarasia mai mult decat pe a oricui altcuiva. In cele din urma, tanjirea intensa unul dupa celalalt, cunoscuta de obicei ca romantism se estompeaza. Daca te-ai obisnuit sa crezi ca romantismul si intimitatea sunt unul si acelasi lucru, ai putea interpreta aceasta scadere a intensitatii ca pe o distantare. Dar nu inseamna distantare, inseamna maturizare. Concentrarea exclusiva unul asupra celuilalt va va bloca drastic dezvoltarea daca se prelungeste la nesfarsit.
Adevarata intimitate necesita granite ferme si provocari constante. Timpul petrcut separat este esential pentru dezvoltarea voastra personala, iar aceasta la randul ei, este esentiala pentru dezvoltarea relatiei voastre.
Zece minute pe zi inseamna intretinere cu foarte putin efort. Secretul relatiilor cu un grad mare de intimitate si un grad mic de efort consta in a invata sa separi ceea ce este esential de ceea ce nu este. Aceasta decurge din constientizarea sentimentelor.