INIŢIATOAREA (AER)
Arhetipul iniţiatoarei este cel mai aproape de planul supramental, de androginul divin glorios, fiind un simbol al înţelepciunii. Ca reprezentări ale arhetipului ce se regăsesc în tradiţii: Tara, Matangi, Atena, Minerva, cele 9 muze - fiicele lui Zeus, Shakti.
Natura feminină este ritmată de nr. 9 - 9 luni de concepţie, 9 muze - fiind un simbol al totalităţii creaţiei, al completitudinii.
Energia esenţială care animă a cest arhetip este cea a cunoaşterii şi comunicării, fiind, totodată, o natură dinamică. În acest arhetip se află ascuns misterul profund al iniţierii spirituale. Fascinează prin mister, expansiunea cunoaşterii. Femeia care are predominat acest arhetip fascinează prin starea de plenitudine, iubire, împlinire, beatitudine, afectivitate nesfârşită, trezind în bărbat căutarea spirituală.
Prin acest arhetip fiinţa umană poate avea acces la realităţile invizibile, deoarece uneşte sacrul cu profanul. În viaţa acestui arhetip evenimentele vieţii se manifestă foarte mult sub forma sincronicităţilor. Fiinţa care are dinamizată acest arhetip manifestă o iubire spontană a întregii naturi şi o înţelegere superioară, o legătură directă cu forţele superioare ale naturii care este dublată de cunoaştere, ceea ce se poate numi simplu Înţelepciune Feminină. Ea ajută fiinţele să atingă o înţelegere profundă ce atinge sufletul. Femeia ce prezintă o dinamizare pregnantă a acestui arhetip prezintă o stare de împlinire extatică, trezind în bărbaţii iubiţi adevărata natură masculină în conexiune cu aspectul masculin universal, deoarece în inima să se află un templu al spiritului.
Acest arhetip este în strânsă legătură cu starea de mister, mister spiritual. Libertatea acestui arhetip este una fundamentală, dincolo de orice constrângere, deoarece are puterea de a aduce în viaţa să tot ceea ce transcende natura umană, iar graţia divină coboară cel mai uşor prin acest arhetip. Spontaneitatea este de asemenea un alt aspect esenţial al acestui arhetip care manifestă spontan energiile divine care oferă răspunsuri la întrebările vieţii.
Acest arhetip prezintă o stare de detaşare, deoarece trăieşte la nivelul raţiunii superioare şi pune în prim plan conştiinţa. Prin spontaneitatea sa jocul său are o dimensiune sacră, deoarece ea are acces imediat la sacralitate, iar probele jocurilor acestui arhetip sunt simboluri ale unor teste spirituale prin care natura umană va fi depăşită şi va accede la o nouă condiţie.
Atena este inspiratoarea înţelepciunii practice, prin controlul perfect asupra naturii. Atena este evocată în cetăţile Greciei ca forţă a ordinii, prin restabilirea armoniei şi ordinii desăvârşite în locul în care se manifestă. Atena cea războinică se manifestă prin cunoaşterea care distruge orice tip de rău, iscusinţa în arta războiului, deţinând ştiinţa înţelepciunii practice.