luni, 2 decembrie 2013

ORGASMUL: SURSĂ DE FERICIRE

  După cum aţi putut constata, după un orgasm trăiţi o profundă stare de fericire, sunteţi într-o formă excelentă. Religia şi părinţii ne-au învăţat pe mulţi dintre noi că ceva care este atât de agreabil poate fi nociv. Ar fi util să vă acordaţi timpul necesar pentru a studia această problemă. Putem spune celor care sunt interesaţi de sănătatea lor, că activitatea erotică arde puţine calorii şi stimulează metabolismul. Interacţiunile erotice regulate întăresc sistemul imunitar, îmbunătăţesc somnul, alină durerile menstruale şi reduc stresul. Cercetările au confirmat faptul că există o legătură între regularitatea actelor erotice şi longevitate. Activitatea erotică ameliorează sănătatea celor vârstnici. Bineînţeles, nu putem explica exact de ce erotismul şi orgasmul ne fac atât de bine. însă, pare a fi din ce în ce mai evident faptul că acestea au o putere extraordinară de stimulare hormonală - ceea ce este bine pentru mulţi dintre noi - şi îmbunătăţesc starea emoţională. Să examinăm mai îndeaproape hormonii care sunt stimulaţi de interacţiunile erotice şi de orgasm.
   Trupul produce o formă naturală de amfetamina (sau ¥excitant") care este numită feniletilamină (PEA). A fost supranumit ¥hormonul îndrăgostiţilor", deoarece este foarte prezent în momentul în care începem să facem curte cuiva, dar atinge nivelul său maxim în momentul orgasmului. Un nivel ridicat al acestui hormon este asociat senzaţiilor de ameţeală şi excitare; un nivel scăzut este asociat depresiei. Psihoza poate fi rezultatul excesului acestui hormon. (Acum veţi putea înţelege de ce nu vreţi să puneţi capăt unei relaţii chinuitoare, dar excitantă. Este o relaţie de tip psihotic!) Un nivel ridicat de PEA este unul din motivele pentru care aspirăm la o idilă precoce. Dar este posibil să avem acest nivel ridicat în mod natural, fie că am început sau nu o relaţie nouă, graţie orgasmului. Orgasmul ajută la întreţinerea flăcării pasiunii, fiind mai puţin important de cât timp durează relaţia pe care o aveţi. Şi, doamnelor, ghiciţi în ce mod ne putem creşte artificial nivelul acestui hormon! Cu ciocolată. Atunci când spuneţi: ¥Simt nevoia să mănânc multă ciocolată deoarece mi-a scăzut nivelul de PEA", este vorba despre un sindrom postromantic. Dar, în cazul în care ţineţi la siluetă, apelaţi la un vibrator (sau la un amant) în locul tabletei de ciocolată.
   Vândut în medicina alternativă ca hormonul "împotriva îmbătrânirii", dehidroepiandrosteronul (DHEA) este precursorul tuturor hormonilor sexuali. Acesta atinge nivelul cel mai ridicat la vârsta de 25 de ani, iar apoi scade. Un nivel scăzut al acestui hormon determină maladii cronice, decalcifiere, creştere în greutate, în timp ce un nivel ridicat protejează sistemul imunitar şi face să scadă colesterolul. Deşi eu nu recomand administrarea unui supliment de DHEA deoarece nu se ştie încă dacă este periculos sau nu, DHEA atinge nivelul maxim în timpul orgasmului. Şi nimic nu demonstrează faptul că stimularea naturală a secreţiei de DHEA ar avea efecte negative. Acesta ar putea fi unul din motivele pentru care adulţii activi din punct de vedere erotic trăiesc mult mai mult şi se simt mai în formă.
   Hormonul nostru social este numit ocitocină. Este produs în cantitate mare în perioada sarcinii (întrucât stimulează contracţiile uterului) şi în perioada de alăptare. Contribuie la stabilirea unor legături între mamă şi copil, de unde şi denumirea lui. Stimularea mameloanelor, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, îi amplifică secreţia. Ocitocina ne permite să ne simţim conectaţi cu ceilalţi, favorizează aprofundarea relaţiilor prin intermediul atingerii şi a comportamentului plin de afecţiune, precum şi relaxarea. Un detaliu interesant, secreţia lui este amplificată atât atunci când suntem mângâiate, cât şi atunci când mângâiem (acest lucru este valabil şi în cazul animalelor de casă), în cazul stimulării zonelor intime şi al interacţiunilor erotice. Ocitocina scade facultatea cognitivă şi memoria, contribuind la crearea unei stări de conştiinţă ¥înceţoşată", stare care este adesea întâlnită la femeile care tocmai au născut. Ocitocina este importantă în acest sens, deoarece stimulează secreţia tuturor celorlalţi hormoni sexuali şi, la fel ca şi hormonii precedenţi, atinge nivelul maxim de secreţie în timpul orgasmului, şi contribuie la acea minunată senzaţie de bine care ne este oferită de mângâieri. Interacţiunile erotice determină secreţia de ocitocina care, la rândul său, invită la alte interacţiuni erotice, acest lucru explicând de ce afectivitatea şi erosul au adesea la bază principiul ¥totul sau nimic". în momentul în care simţim dorinţă sau afectivitate, acest lucru ne incită să resimţim încă şi mai multă dorinţă şi afectivitate. Când suntem la distanţă de iubit pentru perioade mai lungi de timp, simţim mai puţină dorinţă şi afectivitate. în momentul în care contactul fizic este oprit în mod brutal (ca urmare a unei călătorii de afaceri, spre exemplu sau, în cele mai nefericite cazuri, ca urmare a unui deces), vă doriţi să reluaţi acel contact. Aveţi o dorinţă foarte puternică să reîntâlniţi acea persoană şi să o mângâiaţi.

din cartea Femeia multiorgasmică
descoperă dorinţa, plăcerea şi vitalitatea
de Mantak Chia, Rachel Carlton Abrams

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu