luni, 2 decembrie 2013

"CE ANUME VĂ INHIBĂ DORINŢA?"

 CE ANUME VĂ INHIBĂ DORINŢA?

   Din experinţa mea medicală, ceea ce preocupă cel mai mult femeile este lipsa interesului de a face dragoste. Unele nu au fost niciodată prea atrase de viaţa sexuală, iar altele sunt neliniştite deoarece dorinţa s-a diminuat considerabil. Cel mai adesea, femeile se plâng de un apetit erotic scăzut, conform studiului asupra sănătăţii naţionale şi a vieţii sociale, cea mai serioasă anchetă realizată asupra comportamentului erotic în Statele Unite. Astfel, 43% dintre femei au declarat că au avut probleme sexuale în cursul ultimelor 12 luni. Cea mai întâlnită problemă era lipsa de interes faţă de sexualitate (33%), urmată de incapacitatea de a avea orgasm (24%) şi absenţa plăcerii în timp ce fac dragoste (21%). Un alt studiu realizat în rândul femeilor care îşi consultă medicul ginecolog arată că 87% aveau probleme cu libidoul scăzut şi 83% aveau dificultăţi în atingerea orgasmului.
   De ce dorinţa erotică preocupă atât de mult femeile? Poate datorită faptului că este un fel de barometru pentru starea de bine a femeii. Atunci când sunteţi fericită, odihnită, destinsă, sănătoasă şi există cineva care vă susţine şi vă iubeşte, vă este mult mai uşor să resimţiţi plăcerea. Totuşi, cea mai mare parte dintre noi trăim o viaţă în care trebuie să facem faţă unuia sau mai multor obstacole. Mai mult decât atât, există numeroşi factori fizici care pot influenţa dorinţa, fiind mai puţin important dacă în alte domenii vă simţiţi extraordinar de bine.
   Daca aţi veni la mine la consultaţie, plângându-vă de o lipsă cronică a libidoului sau chiar de inexistenţa acestuia, aş încerca să descopăr factorii fizici susceptibili de scăderea libidoului, în special factorii hormonali. De fapt, petrec o bună parte a timpului meu sfătuind femeile care sunt în preajma menopauzei sau la menopauză şi al căror libido este mediocru. (Dată fiind importanţa acestui subiect pentru atât de multe femei, am realizat un studiu aprofundat al libidoului şi al menopauzei în capitolul 8). Mamele care alăptează se confruntă la rândul lor cu o diminuare a dorinţei erotice din cauza modificării secreţiilor hormonale. Din fericire, la cea mai mare parte a femeilor libidoul revine în momentul în care copilul este înţărcat.
   V-aş mai pune de asemenea întrebări despre eventualele boli cronice şi despre remediile pe care le luaţi (din medicina alopată sau fitoterapie). Numeroase medicamente afectează libidoul, după cum am listat în apendicele de la finalul cărţii, unde am menţionat şi condiţiile fizice care interferează cu pulsiunea erotică. Dacă descoperiţi că aveţi aceste probleme, vă recomand să vă consultaţi medicul în momentul în care începeţi realizarea exerciţiilor prezentate în această carte.
   Cauzele cel mai des întâlnite care alterează dorinţa sunt două: depresia şi anxietatea. Diminuarea pulsiunii erotice este o manifestare obişnuită în cazul depresiei, figurând printre criteriile stabilirii diagnosticului.
   Depresia este relativ uşor de tratat în zilele noastre, atât în cadrul psihoterapiei, cât şi cu remedii (alopate sau ayurvedice). Am văzut femei ¥revenind din mormânt", după cum declarau chiar ele, la mai puţin de o lună de la începerea tratamentului. Adesea, ameliorarea dispoziţiei este însoţită de o creştere a libidoului. Totuşi, antidepresivele chimice pot diminua libidoul şi capacitatea orgasmică; tocmai de aceea, recomandăm tratamentul pe bază de remedii naturale. Dacă depresia este una dintre problemele voastre, urmaţi un tratament adecvat. Sunt şi remedii care nu afectează pulsiunea erotică.
   Din cauza durerilor sau a infecţiilor vaginale cronice, multe femei au probleme în a fi active din punct de vedere erotic. Aceste situaţii sunt atât de des întâlnite şi atât de neînţelese, încât am consacrat capitolul 9 explicării modului de întreţinere a sănătăţii şi a capacităţii de a experimenta plăcerea, cu ajutorul unei abordări holistice.
   După ce am examinat posibilele obstacole fizice şi emoţionale în calea plăcerii, vă voi incita să vă analizaţi viaţa în ansamblul ei. în ce mod munca şi programul vă afectează capacitatea de a resimţi plăcerea? Suferiţi de oboseală cronică? Vă simţiţi stresată în cea mai mare parte a timpului? Relaţia cu iubitul încurajează sau diminuează această dorinţă? Ce gândiţi despre trupul vostru şi în ce măsură acceptaţi să-l împărtăşiţi cu iubitul vostru? Am început să luăm în considerare aceste probleme în chestionarul din capitolul precedent şi vom continua examinarea într-un mod mult mai detaliat.
   Cu toatele am avut, poate, experienţe care ne-au scăzut capacitatea de a simţi plăcerea. Uneori, viaţa este atât de copleşitoare sau atât de monotonă, încât avem impresia că nu vom mai ajunge niciodată să ne bucurăm de dorinţă. Din punctul meu de vedere, barierele fizice şi emoţionale pot fi depăşite, astfel încât toată lumea să fie capabilă să simtă dorinţă şi pasiune. Următoarea secţiune cuprinde o viziune care vă va ajuta să vă reamintiţi de dorinţa inerentă a trupului.

din cartea "Femeia multiorgasmică" descoperă dorinţa, plăcerea şi vitalitatea
de Mantak Chia, Rachel Carlton Abrams

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu