miercuri, 14 decembrie 2011

kali


Sadhana sau practica spirituala in ceea ce priveste Marea Putere Cosmica Kali implica efortul spiritual de a purifica si dinamiza in cel mai inalt grad centrii subtili de forta ai fiintei practicantului si de a realiza totodata trezirea si ascensiunea glorioasa a Constiintei si Energiei Divine, esentializate la nivelul lui Muladhara Chakra sub forma lui Kundalini Shakti. Ascensiunea lui Kundalini Shakti reprezinta, de altfel, unul dintre cele mai importante aspecte ale influentei si manifestarii sferei de constiinta cosmica gigantica a lui Kali in fiinta adoratorului, ea fiind in mod direct corelata si cu practica amorului transfigurator cu continenta, intr-o deplina conformitate cu principiile si ideile doctrinei sistemului tantric.

Sadhana (practica spirituala specifica) de adorare a Marii Puteri Cosmice Kali reprezinta, fara indoiala, una dintre cele mai inedite si temerare modalitati de adorare spirituala, care este proprie in special tipologiei eroului spiritual. Plin de curaj si neinfricat in fata formelor teribile pe care Kali si le asuma in fata lui (testându-i astfel indrazneala, hotarârea, rabdarea, perseverenta si maturitatea spirituala), adeptul care se caleste in acest mod in focul purificator al experientei spirituale sublime accede in cel mai scurt timp (si uneori chiar fulgerator) la conditia transcendenta a Constiintei Divine Absolute, care este insusi Dumnezeu Tatal.

Deoarece pentru cei mai multi dintre adoratori aspectele subtile ale zeitei Kali (si, in general vorbind, ale oricarei alte divinitati) nu pot fi percepute in mod direct printr-o vie emotie launtrica transfiguratoare (bhavana), este necesar ca imaginea zeitatii sa fie plasata in fata adoratorului sub forma unei statui sau macar a unui desen (fotografie) care este bine realizat. Desi aceasta metoda poate parea o forma exterioara de adorare (upasana), ea poate sa creeze, in profunzimile inimii adeptului, rezonanta de stare care este specifica adorarii acelei zeitati. Cea mai grosiera forma de adorare o reprezinta deci imaginea (murti) in trei dimensiuni a zeitei (statuia lui Kali sau a altei Mahavidya), apoi urmeaza asa-numitele embleme (salagrama shila) ale virtutilor, care sunt reprezentate de niste pietre de culoare neagra cu desene complicate, iar, mai apoi, la un nivel superior se afla modalitatea de adorare a zeitei prin intermediul yantra-ei care ii este specifica.

Yantra speciala sau, cu alte cuvinte, forma geometrica sacra de evocare (rezonanta) a lui Kali este alcatuita dintr-o serie de cinci triunghiuri echilaterale asezate unul in interiorul celuilalt si plasate pe cercul unui lotus cu opt petale. Cele cinci triunghiuri cu vârful in jos ale yantra-ei lui Kali simbolizeaza in realitate atât transcendenta celor cinci simturi, cât si a celor cinci elementele (tattva-ele) principale. Lotusul in forma de cerc cu opt petale indica faptul ca zeita Kali poate fi in mod corect inteleasa si perceputa launtric prin focalizarea emotiilor elevate in centrul secundar Hrid Chakra sau cel mai bine in Anahata Chakra. In centrul acestei yantra trebuie vizualizat un punct mic, simbolizând stabilitatea deplina a constiintei. Yantra Mamei Kali este un puternic simbol pentru concentrare mentala si meditatie si ea poate fi folosita de asemenea drept talisman protector. Gasiti aici Yantra Marii Puteri Cosmice Kali...

In sfârsit, forma cea mai elevata de adorare o constituie utilizarea mantra-ei (sau bija mantra-ei) respectivei zeite (in cazul nostru este vorba despre bija mantra Marii Puteri Cosmice Kali) care poate fi integrata in tehnica de japa(repetarea cu voce tare, in soapta sau mentala a mantra-ei ce corespunde acelei zeitati) sau in tehnica mai complexa si mai nuantata ca efecte, care este tehnica de meditatie laya yoga. Trebuie, de asemenea, sa mentionam faptul ca in cazul adorarii imaginii (murti) zeitei, mintea adoratorului tinde in mod treptat sa se identifice cu forma respectivei Mari Puteri Cosmice (Kali), moment in care perceptia imaginii materiale nu se mai raporteaza la un simplu obiect exterior, ci ea este inlocuita cu perceptia efectiva a puterii divine a zeitei care este evocata cu fervoare si care este astfel facuta sa coboare” la nivelul statuii sau imaginii. Alte elemente ritualistice de adorare constau in prosternarea plina de iubire in fata imaginii zeitatii, in oferirea de flori, fructe proaspete sau alte produse de o calitate cât mai pura, in arderea de tamâie etc.

Nyasa reprezinta de asemenea un aspect important al adorarii. Aceasta actiune (nyasa) implica plasarea mâinilor, palmelor si a degetelor adoratorului pe diferite zone ale trupului sau, simultan cu repetarea mentala a mantra-elor specifice acelor zone si cu exercitarea imaginatiei creatoare care realizeaza astfel omologarea diferitelor parti ale corpului zeitatii cu partile propriului sau corp. Ritualul ia sfârsit cu o miscare specifica a mâinii care “difuzeaza” energia subtila a zeitei in intregul corp al adoratorului.

Kali este oricând gata sa raspunda celor care o evoca prin adorarea calitatilor ei perfecte, prin repetarea mentala a mantra-elor sale, prin vizualizarea yantra-ei sale si a numeroaselor sale forme traditionale sacre. Kali transmite multa dragoste atunci când impulsul pasional al dorinti sincere de unire cu ea da nastere unei vitalitati debordante, prin care cel sau cea care o adora intra si apoi se ridica prin Marele Ax, care este canalul central al corpului subtil, Sushumna Nadi. Ea este de asemenea incântata fulgerator in cazul experientelor amoroase extatice ale barbatului si femeii in unirea lor sexuala tantrica fara sfârsit (cu continenta). Kali ne ofera din imensa sa fericire ori de câte ori ne amintim de ea. Kali este constientizata ca un oceanic extaz atunci când este frenetic evocata ca fiind impreuna cu Shiva.

Ea poate fi adorata oferindu-i (consacrându-i) cu dragoste orice, fara ipocrizie. Ea este foarte usor evocata prin intermediul mirosurilor sale senzuale de santal, mosc, paciuli si camfor. Si ii mai plac de asemenea ghirlandele de flori rosii, muzica amoroasa ritmata si dansul profund transfigurator, senzual. Kali raspunde cu bucurie la râsul spontan, la cântecele de dragoste emotionante, la iubirea pasionala si la atitudinea mentala de “totul sau nimic”.




O femeie frumoasa, senzuala si vitala poate deveni rapid una cu Kali identificându-se profund si amplu cu puterea sa teribila care este obtinuta prin initierea tainica in sfera sa de forta. Astfel, ea intra in inefabila rezonanta cu aceasta Mare Putere Cosmica Kali. Atunci când ipocrizia, indoiala de sine, egoismul si invidia sunt aproape complet eliminate din sufletul unei femei, profunda intelepciune intuitiva a lui Kali, datatoare de extaz si armonie, iese cu putere la lumina. Plina de o debordanta vitalitate amoroasa si energie sexuala, oferind intelepciune divina si putere discriminatorie, Kali actioneaza atunci permanent ca o initiatoare foarte puternica in inefabila natura a realitatii. Pentru femeia care o simte cu adevarat, Kali este neinfricata si pasionala; odata obtinuta gratia acestei Mari Puteri Cosmice, ea nu si-o mai retrage. In rolul sau de Kali, femeia actioneaza atunci spontan ca distrugatoare a iluziei si ca cea care indeplineste spontan dorintele cele mai intime ale celui care o adora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu