Luptatorul sau eroul spiritual , ca arhetip spiritual
Toate civilizatiile au figuri de eroi care au luptat pentru libertate si dreptate divina.
Cu totii am vazut filme si am citit carti, am ascultat povesti cu eroi de la bunicii nostri.
Un exemplu ar fi samuraiul : cel care abordeaza lupta frontal si care afirma ca exista o singura directie - inainte, cel care cunoaste cata energie are pentru a se angrena in lupta, cel care este perfect vertical in a apara telul avut.
Considerandu-se deja mort samuraiul isi invinge chiar si frica de moarte.
Claritatea eroului este obtinuta prin constientizarea iminentei mortii.
Eroul stie ca viata este scurta si fragila si din acest motiv el isi dedica viata pentru a-i apara pe ceilalti, chiar cu riscul de a o pierde pe a lui.
Fiecare actiune a lui conteaza.
Fiecare act este facut ca si cum ar fi ultimul.
Carlos Castaneda in cartile lui prin Don Juan spune ca traim in "umbra mortii" si ca "nu este timp" decat pentru lucrurile esentiale.
Nu exista timp pentru a ezita.
Iminenta mortii il face pe barbatul ce are acest arhetip al eroului sa actioneze decisiv, plenar angrenat in ceea ce face, nu se retrage din fata testelor sau tentatiilor, le priveste ca trepte de evolutie.
Are mintea linistitta, nu gandeste excesiv pentru asta l-ar face sa ezite si sa nu actioneze la timp si in mod eficient. Actiunea este a doua sa natura. La fel si disciplina.
De exemplu un marinar va actiona in mod disciplinat alaturi de colegii lui.
Eroul se antreneaza fara agresivitate, cu pricepere, cu forta si acuratete, cu control interior si exterior, psihologic dar si fizic. Se antreneaza pentru a da ceea ce este cel mai bun in el, pentru a deveni versiunea cea mai inalta.
Nu vorbeste prea mult. Nu consuma mai multa energie decat are. Nu actioneaza pentru a-si dovedi lui insusi puterea lui, ci actioneaza in mod divin.
Isi ataca doar adversarul, si foloseste la maxim tehnicile pe care le cunoaste.
Controlul sau se manifesta ianinte de toate fata de mintea sa si atitudinea sa, pe care corpul sau le va urma daca sunt corecte.
Arhetipul eroului are o atitudine mentala pozitiva, deci are spiritul incoruptibil, un mare curaj, fara frica, responsabil de actiunile lui, disciplinat, indura durerea
Arhetipul eroului este loial unei cauze, lui Dumnezeu, unei persoane, unui scop, unei natiuni.
Manifsta loialitate transpersonala.
Eroul spiritual este un ascet, isi traieste viata nu pentru a-si implini propriile pofte si dorinte, ci pentru a-i ajuta pe ceilalti in mod eficient si transpersonal.
Distruge doar ceea ce este necesar sa distruga pentru a crea ceva nou, mai viu si mai pur.
Energia eroului spiritual combinata cu energia masculina a maturitatii da ceva splendid, spre exemplu combinata cu energia arhetipului regelui va da un barbat ce va conduce si cu inima si cu intelepciune, cu curaj si cu actiuni decisive.
Energia eroului spiritual combinata cu energia masculina a arhetipului magician il va face un maestru care controleaza propriul univers si propriile "arme" pentru a obtine cu usurinta scopul urmarit.
Energia eroului spiritual combinata cu energia masculina a arhetipului iubitului va da compasiunea si capacitatea de a se conecta usor la oameni, vazand vulnerabiliatatea lor, practic aproprierea de partea umana. Spre exemplu Marcus Aurellius a fost si filosof, Winstton Churchill a fost si pictor.
Arhetipul in forma pura, necombinat cu celalalte energii, este detasat de emotii, loial cauzelor spirituale, transpersonale, cu credinta in Dumnezeu, umil si tranformator pentru cei din jurul lui
Cele doua umbre ale acestui arhetip sunt : Sadicul si Masochistul.
Un film frumos in care putem vedea manifestarea armonioasa acestui arhetip este Breaveheart.
Ideile traduse si adapatate din cartea "King, Warrior, Magician, Lover Rediscovering The Archetypes of The Mature Masculine", autor Robert Moore
Un alt film reprezentativ pentru arhetipul eroului este "The guardian" sau "Protectorul" cu Kevin Costner si Ashton Kutcher joaca rolurile principale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu