marți, 17 aprilie 2012

Zarathustra (Zoroastru)



Zarathustra (Zoroastru)

Ahura Mazda sau Hormuz este divinitatea adorata de Zoroastru ca si Creator necreat, sau Dumnezeu. Zoroastrismul este astfel descris de către adepţii săi drept Mazdayasna, închinarea lui Mazda.
În Avesta, "Ahura Mazda este cel mai mare obiect de cult", divinitatea prima şi menţionata cel mai frecvent în liturgie Yasna. În cosmogonia zoroastrian şi tradiţie, toate divinităţi mai mici sunt, de asemenea, creaţii ale Mazda. (Citeste Bundahishn III)
El a fost zeul cerului, omniscient, preot ceresc, lider al zeilor de bună conduită (Ahura). A fost un Dumnezeu abstract, transcendent, nici o imagine concretă, aşa că nu a fost reprezentat. Fiul său a fost Atar lui Dumnezeu, identificat cu focul. Ahura Mazda este zeul antagonist lui Angra Mainyu, zeul răului, de asemenea, numit Ahriman, lider al zeilor de abatere (Daeva).

"Mazda", înrudit cu MedhaA in sanscrita, inseamna "inteligenta" sau "înţelepciune".
"Ahura" a fost iniţial un adjectiv sensul ahurico, ce caracterizează o entitate numita indo-iranian * asura specificate. Deşi există încă urme evidente în textele antice indiene şi de iranieni, în ambele culturi aparre  cuvântul sporadic ca epitetul de alte divinităţi....

sursa: http://lisis.wordpress.com/2008/05/19/ahura-mazda




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu