vineri, 23 martie 2012

MASAJUL CU ULEIURI - ABHYANGA

 MASAJUL CU ULEIURI - ABHYANGA

   "PE LÂNGĂ REÎNTINERIRE, ACEST MASAJ COMPLET (ABHYANGA) CU ULEIURI VEGETALE, PE CARE Vl-L PUTEŢI FACE SINGURE, ESTE UN "LUX" SIMPLU CE PROCURĂ O MULŢIME DE EFECTE CURATIVE PE CARE AR TREBUI SĂ VI LE OFERIŢI CÂT MAI DES POSIBIL.
   El stimulează circulaţia sanguină, calmează sistemul nervos şi fortifică musculatura. Funcţiile organelor interne sunt echilibrate datorită zonelor reflexe situate în piele, iar producerea hormonală este activată. Acest tip de masaj stimulează şi funcţiile digestive, creând o stare de bine durabilă atât psihic, cât şi fizic. Practicat în mod regulat, acest tratament revigorează pielea, îi reface elasticitatea, o face mai suplă şi o protejează de soare, de vânt şi de agresiunile mediului înconjurător.


   Ce ulei sa alegem?
   Pentru acest masaj, se folosesc uleiuri vegetale naturale de primă calitate, precum ulei de susan, de nucă de cocos, de migdale dulci sau de iuiubă. Ca să aflaţi uleiul care se potriveşte cel mai bine constituţiei voastre, consultaţi, la pagina 56, tabelul de corespondenţe între diferitele uleiuri şi cele trei dosha. Înainte de a folosi un ulei, trebuie să-l preîncălziţi, devenind astfel mai uşor şi mai fluid, ca să fie mai uşor asimilat de piele. Dacă nu vă puteţi prepara singure uleiul, îl veţi găsi în magazinele specializate.

   Cum sa obţinem un ulei "uscat"
   Într-un vas, la foc mic, încălziţi lent uleiul la 110 grade C. Controlaţi temperatura cu un termometru sau puneţi una până la trei picături de apă în uleiul rece. La 100 grade C, apa începe să se evapore, sfârâind: semn că uleiul s-a transformat. Uleiul "uscat" îşi păstrează toate proprietăţile, chiar dacă este stocat un timp, şi pătrunde mai uşor în piele. Înainte de folosire, încălziţi uşor uleiul de masaj în bain-marie.

   Frecvenţa masajelor
   Pentru pielea de tip Vata, sensibilă şi deseori uscată, este indicat un abhyanga zilnic, mai ales iarna, când e urât afară, când bate vântul, dar şi în caz de stres. Dacă aveţi prea puţin timp, este de ajuns să vă masaţi faţa, mâinile şi picioarele. Pielea de tip Pitta preferă uleiul de nucă de cocos, răcoritor, aplicat în două-trei masaje pe săptămână. Pielea de tip Kapha însă, grasă în mod natural, tolerează doar tratamente ocazionale cu ulei. Mergeţi pe intuiţie.

   Cum se procedează
   • Practicaţi abhyanga dimineaţa, înainte de duş sau de baie. Nu vă grăbiţi. Încălziţi uleiul "uscat" la temperatura corpului şi aşezaţi-vă pe un taburet sau pe un prosop întins pe podea, într-o încăpere cu temperatură moderată. Ungeţi mai întâi tot corpul, apoi începeţi masajul. Luaţi mai întâi doar cantitatea de ulei necesară, pentru ca mâinile să alunece cu uşurinţă pe piele.
   • Începeţi cu masajul capului. Cu o lingură de ulei, masaţi-vă pielea capului cu vârful degetelor, descriind cercuri mici."

http://www.eusunt.ro/carte-Ayurveda-pentru-femei~840/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu