marți, 15 octombrie 2013

Cum deblocam arhetipul Mamei?

Trebuie să precizăm că arhetipul mamei se situează dincolo de rolul de mamă, fiind mult mai mult decât acesta. El se referă defapt la puterea femeii de a da naştere, a susţine şi a reînnoi viaţa - fie că este vorba despre un proiect, un copil, o grădină sau o idee. Tot energia mamei este cea care ne inspiră când este cazul să ne abandonăm, să ne transformăm, să ne dăruim sau chiar să ne sacrificăm (a ne sacrifica înseamnă a deveni sacri) pentru un ideal nobil.



Activarea acestei energii în fiinţa noastră ne determină să ne vindecăm rănile legate de propria mamă şi să cercetăm cum reuşim să fim mame pentru noi înşine, copii noştri sau/şi creaţiile noastre. Una dintre cele mai mari provocări ale arhetipului Mamă este de a permite creaţiilor noastre să fie ceea ce sunt ele, chiar dacă nu sunt perfecte din punctul nostru de vedere. Cu alte cuvinte, să conştientizăm că doar canalizăm energia creaţiei, suntem „inspirate” de ea, fără a poseda ceea ce am creat – acesta îi aparţine lui Dumnezeu.

Când arhetipul Mamei intră în umbră…
Când nu ne conştientizăm foarte bine latura maternă, rana legată de propria mamă poate fi una profundă. Nu avem grijă de noi înşine, de nevoile fizice sau emoţionale. Ca mame, putem fi narcisice şi putem nega experienţele sau individualitate copilului nostru. Când arhetipul mamei este „în umbra conştiinţei” el determină femeia să fie absentă pentru copiii ei, dominatoare, pretenţioasă, manipulatoare şi/sau acuzatoare. Toate acestea sunt expresia incapacităţii acelei femei de a intra în contact real cu alte fiinţe umane.



Pentru a debloca arhetipul Mamei:
Vindecaţi-vă rănile legate de propria  mamă. Iertaţi-o, indiferent ce a făcut. Realizaţi că există o Inteligenţă supremă în tot ceea ce vi s-a petrecut în viaţă. Poate că a greşit din punctul dumneavoastră de vedere, dar în acel moment a făcut tot ce a ştiut sau a putut ea mai bine.
Urmează apoi o fază de autoanaliză şi disciplinare. Urmăriţi să conştientizaţi cum vă purtaţi cu proprii copii – ce vă reproşează ei cel mai adesea? Apoi faceţi un pas în direcţia a ceea ce vă cer ei să schimbaţi în comportament sau atitudine. Vă spun că sunteţi indiferentă faţă de ei, deşi credeţi că le acordaţi suficient din timpul pe care îl aveţi la dispoziţie? Aflaţi ce îi face să vă perceapă astfel şi … treceţi la acţiune!

Gândiţi-vă cum vă trataţi în general creaţiile – proiecte, planuri, afaceri etc.? De acum încolo începeţi să le susţineţi cu adevărat, la fel cum Mama arhetipală îşi sprijină şi-şi hrăneşte copiii. Renunţaţi la tot ce e de prisos sau învechit. A crea presupune să duci la bun sfârşit ceea ce ai început.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu