miercuri, 28 mai 2014

Increderea in sine si increderea in fiinta iubita

 Increderea in sine si increderea in fiinta iubita.

Motto: ”Increderea infloreste in inimile mari.”
Vasile Alecsandri

“Adevaratul curaj este o incredere deplina pe care nimic nu o tulbura.”

“Daca mi-am pierdut increderea in mine, voi avea universul impotriva mea."
Ralph Waldo Emerson

Iubirea este foarte importanta in formarea unui cuplu, dar nu este suficienta. Exista mitul ca iubirea este remediul tuturor problemelor si singurul lucru necesar pentru a avea relatii securizate. Increderea este insa la fel de importanta pentru a avea o dezvoltare sanatoasa si relatii trainice, deoarece este resursa relationala de baza din care invatam sa interactionam cu ceilalti (Hargrave, 2000). Intelegerea increderii ca resursa relationala este poate cel mai important atribut in terapia contextuala de familie pentru ca este construita pe ideea ca avem un simt al dreptatii innascut care cere sa incercam un echilibru intre ceea ce suntem indreptatiti sa primim intr-o relatie si ceea ce suntem obligati sa oferim pentru a o mentine. Cu alte cuvinte, in orice relatie avem dreptul sa primim ceva si obligati sa dam ceva inapoi pentru celalalt. Acest „a oferi si a primi” intr-o relatie ar trebui sa fie echilibrat sau echitabil, astfel incat sa simtim ca relatia este onesta.
Pe de alta parte, daca acest echilibru este distrus, consecintele pot fi foarte grave. Cand unul dintre soti va simti ca ofera tot timpul, dar nu primeste nimic in schimb, va resimti frustrarea de a fi inselat in dreptul sau de a primi ceea ce i se cuvine. In loc sa se simta liber sa ofere, cu increderea ca si celalalt ii va oferi ceva, va deveni neincrezator si va actiona cu amenintari si manipulare pentru a lua ceea ce i se cuvine. Aproape intotdeauna consecintele unor astfel de actiuni sunt deteriorarea si chiar incheierea relatiei. Cei doi se pot iubi unul pe celalalt foarte mult, dar lipsa increderii le poate distruge foarte usor relatia.
Plecand de la citatul lui Goethe “Daca ai incredere in tine insuti, inspiri incredere altora.” putem particulariza si in relatia cu fiinta iubita, astfel increderea pe care o acordam fiintei iubite este conditionata de increderea pe care o avem in noi. Cu cat vom aveam mai multa incredere in noi vom putea manifesta increder si fata de fiinta iubita; si nu doar atat., vom sti sa ducem o viata frumoasa acolo unde suntem, as ne urmarim telurile in viata, as daruim bucurie celorlalti. “Cu cat mai repede vei avea incredere in tine, cu atat mai repede vei sti cum sa traiesti” tot Goethe spunea.








De exemplu Osho sublinia clar faptul ca simplitatea neprefacuta va permite celuilat sa fie asa cum este, sa se defasoare in voie, sa fie liber.
Increderea in sine ne ajuta as ne exprimam propriile opinii, dorinte, optiuni, preferinte care daca nu sunt exprimate ar crea in noi frustrari si blocaje, neimpliniri
Increderea in noi insine ne ajuta sa ne depasim frica ca tot ceea ce exprimam devine vulnerabil, chiar si noi devenim vulnerabili. Radacinile copacului sunt puternice, dar floarea nu poate fi la fel de puternica. Frumusetea ei consta tocmai in faptul ca nu este la fel de puternica.
Incerederea in fiinta iubita ne ajuta sa traim in intimitate, usile inimii sunt larg deschise si il primim cu bucurie pe cel iubit, incepem as traim total, frica dispare gradat. Ne permitem as fim sinceri si autentici in ceea ce spunem, fara masti, fideli chiar si fata de tine insine.
Increderea in sine ne ajuta as ne ascultam vocea interioara.A fi aici si acum inseamna a fi autentic. Omul care are incredere in sine este un om independent, si imprevizibil.
Viata ta devine libertate cand ai incredere in tine.
Ai incredere in ceea ce simti , in ce iubesti...
Daca nu te iubesti pe tine nu poti sa-i iubesti pe ceilalti, este o regula de baza a inimii, a iubirii.
Iubirea de sine este inceputul tuturor celorlalte iubiri.
Omul care se iubeste pe sine incepe mai devreme sau mai tarziu sa reverse iubire, as se daruiasca.
Omul care are incredere in sine are incredere in toti, chiar si in cei care o sa-l insele si in cei care l-au inselat deja, pentru ca stie ca stie ca increderea este mai de pret decat orice altceva.
Increderea in sine ii va permite sa iasa din acele situatii dificile, as depaseasca frica, spaima, indoiala etc.
Viata este o calatorie. Daca nu ajungi in iubire nu ajungi nicaieri... si increderea in sine este cea care te sustine as accepti iubirea si nu indoiala, as accepti lumina si nu intunericul, viata armonioasa si nu temerile.
Mai mult increderea in tine te sustine sa fii sincer, si vorba aceea - daca nu poti fi sincera cu cel pe care il iubesti atunci cu cine poti?
Chiar si evolutia spirituala se produce atunci cand suntem sinceri cu noi insine, cand ne putem recunoaste greselile. Ignorarea lor sau marginalizarea lor nu ne va face mai constienti de ceea ce suntem cu adevarat. Iubirea se naste din libertate, increderea din demnitate si ambele te imbogatesc. 

Uneori tacerea devine comunicare sacra, nu mai sunt necesare vorbe care as sublinieze iubirea dintre cei doi si cele doua inimii se unesc pentru a fi una, sunt doua trupuri unite intr-un singur suflet traind armonia spirituala. Atunci frumusetea iubirii consta in iertarea neconditionata si lipsa oricarui conflict, in transfigurare spontana, in a trai in prezent.

“Iubirea nu stapaneste si nu poate fi stapanita”.

In cartea “10 pasi pentru a deveni femeie plina de incredere” Julia Koloszvari spune ca increderea in sine este o calitate esentiala pentru a avea o viata implinita. Insa, din nefericire, majoritatea ne confruntam cu carente mari la acest nivel.
Increderea in sine nu este nici tupeu, nici ingamfare, nici atitudinea penibila ca ti se cuvine orice, nici infatuare, ci este acea putere care vine din constientizarea tuturor comorilor care exista in noi, din iubirea de sine, respectul fata de noi insine si, nu in ultimul rand, din credinta in Dumnezeu.
Daca crezi ca increderea ta depinde de felul cum arati, de cat esti de frumoasa, inteligenta sau plina de alte calitati, te inseli. Poti vedea chiar in jurul tau femei deosebit de frumoase si inzestrate, dar care paradoxal nu cred in ele insele si femei care aparent au foarte putin, dar totusi debordeaza de incredere.

La baza tutror marilor succese, indiferent de domeniu, s-a aflat intotdeauna o incredere deplina in sine. Stii ce te deosebeste pe tine de toti aceia care au reusit? Potential, absolut nimic.
De multe ori poate te-ai pacalit spunandu-ti ca nu ai timpul necesar pentru a-l investi in dezvoltarea increderii in sine, fiind mereu bombardata de numeroase alte lucruri aparent mai stringente: copii, familie, job, etc.
Insa timpul si energia investite in cultivarea increderii in sine sunt directionate implicit in imbunatatirea calitatii vietii tale in general. Este ca si cum ai spune: Nu am timp sa imi fac viata fericita si implinitoare!
Nu conteaza varsta, statutul social, esecurile cu care te-ai confruntat pana in prezent, aspectul fizic, intelectul; niciodata nu este prea tarziu sa iti dezvolti increderea in sine si sa incepi sa iti valorifici potentialul extraordinar cu care esti cu siguranta inzestrata.
Dand la o parte valul iluzoriu al neputintei si nevoia constanta de a primi aprobari din partea celorlalti pentru a-ti urma visurile, descoperi ca ascunzi in tine resurse nelimitate care te pot ajuta sa traiesti viata pe care ti-o doresti si pe care o meriti.


Vorbind despre increderea in sine si farmecul personal in "Cartea femeii" gasim: Orice femeie s-a gasit macar o data in situatia de a fi constienta, intr-un fel sau altul, de propria putere de seductie. Si multe au fost uimite sa constate ca nu conteaza numai frumusetea fizica. Si multe au fost uimite sa constate ca nu conteaza numai frumusetea fizica, inaltimea, greutatea sau culoarea ochilor. Farmecul unei femei nu consta numai in aspectul fizic atragator, caci barbatii sunt mult mai atrasi de insusirile interioare, de acel farmec inefabil, acea vraja ametitoare specific feminina. O femeie atragatoare are o anumita stralucire interioara, exprima feminitate, dinamism, radiaza frumusete, este constienta de calitatile ei si le foloseste. Barbatii sunt fascinati in general de acel farmec pe care il raspandeste in jurul ei o femeie superioara, calma, frumoasa, senzuala. Iata ce scria Richard B. Sheridan referitor la calitatile deosebite pe care le remarcase la o femeie: "Nu vrei sa vii in gradina? As vrea sa te priveasca trandafirii mei."
Increderea in fortele proprii este o calitate esentiala feminina, caci in lipsa ei acea persoana pare comuna. Femeia care are incredere in farmecul ei poate chiar sa nu aiba un fizic extraordinar, fiind de ajuns armonia interioara care se reflecta pe chipul si trupul ei. Aceasta femeie are un fel propriu de a fi, care lumineaza si incanta barbatul prin caldura sufleteasca pe care o emana.
Exista multe prejudecati despre calitatile absolut necesare unei femei, cum ar fi: tineretea, frumusetea, aspectul de manechin. Aceste "mituri" nu sunt valabile intotdeauna. O femeie de 50 de ani poate avea un farmec deosebit si o maturitate pe care nu le are o tanara de 20 de ani. Chiar si o femeie foarte plinuta poate fi foarte atragatoare prin dinamismul si bucuria de a trai pe care le emana. Iar un chip obisnuit poate fi transfigurat foarte mult prin iubire, caldura sufleteasca si tandrete. Fiecare femeie poate sa-si descopere propriul ei fel de a fi, acel "nu-stiu-ce si nu-stiu-cum" de care un barbat poate fi complet fascinat.
Gandurile unei femei, ceea ce simte fata de propria persoana si fata de barbati, sunt esentiale pentru imaginea sa, atat fizica, cat si subtila. Convingerea ca este atragatoare, frumoasa, senzuala, confirmata de contactele cu cei din jurul ei, este foarte importanta pentru o femeie. Claire Rainer, scria in New Woman: "Faptul de a fi constienta de propria senzualitate se afla intr-o stransa legatura cu respectul de sine, deoarece o asemenea persoana traieste constient placerea sexuala. Sa stii ca esti femeie, sa te bucuri de aceasta, sa ii lasi si pe altii sa imparta cu tine aceasta cunoastere, aceasta bucurie nu are nimic de a face cu insusirile sexuale evidente. O femeie care simte ca are farmec, il va avea si in realitate". Imaginea despre sine este extrem de importanta. Ea transforma o femeie obisnuita intr-una seducatoare.

Femeile atragatoare sunt mult mai multumite de felul cum arata, decat cele obisnuite. In general, femeile nu sunt incantate de propriul corp sau sunt obsedate ca s-au ingrasat. Sondaje repetate au aratat ca majoritatea femeilor se simt prea grase, chiar daca aprecierea lor nu corespunde realitatii. Barbatii percep farmecul unei femei atunci cand ea insasi este multumita de propriul trup. O femeie care se accepta are sanse mult mai mari de a fi considerata atragatoare decat cea careia nu-i place sa se priveasca in oglinda. Increderea unei femei in propria senzualitate este foarte incitanta pentru orice barbat. Daca o femeie umbla cu capul in jos, cu umerii cazuti, nu poate atrage privirile. Un mers vioi, plin de siguranta, cu spatele drept, isi face simtita prezenta. Barbatii receptioneaza aceste vibratii de incredere, iar increderea in propriul trup este extrem de seducatoare.




Surse: http://psihoterapiafamiliei.com/2012/02/29/importanta-increderii-in-relatii/
Cartea "Intimitatea" – Osho
10 pasi pentru a deveni femeie plina de incredere -Julia Koloszvari
"Cartea femeii" – editura Kamala - Seductiatrupului.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu